Kosár:

A kosár tartalma:
Összesen: 0 Ft.
Üdvözöljük webshopunkban! Bejelentkezés vagy regisztráció
VÉRZŐ MAGYARORSZÁG
VÉRZŐ MAGYARORSZÁG (2010) - MAGYAR

Formátum:DVD
Műfaj:Történelmi, Dokumentumfilm
Rendezte:Koltay Gábor
Szereplők:Narrátor: Szélyes Imre
Forgalmazó:Rocky
Hang:Magyar - Stereo
Képformátum:4:3
Hossz:108 perc


3990 Ft.Nem kapható


A Vérzõ Magyarország – ahogy Kosztolányi Dezsõ nevezte hazáját –, megcsonkítva, megalázva kénytelen volt tudomásul venni, hogy szinte elölrõl kell kezdenie a társadalmi építkezést. A tõle kölcsönzött címválasztással arra vállalkoztunk, hogy bemutassuk: a magyar szellemi élet, a mindenkori magyar társadalom hogyan próbálta feldolgozni a feldolgozhatatlant.



Filmösszeállításunk emlékezés, de egyben tisztelgés is az õsök példamutatása elõtt, akik vállalkoztak a lehetetlenre, a szakadék mélyérõl történõ felkapaszkodásra. Ugyanakkor fel szeretnénk mutatni, hogy a XX. század végétõl, egy alapjaiban megváltozott társadalmi, politikai közegben milyen lehetõségek vannak a Közép-Európában szétszóródott magyarság millióinak határokon átívelõ újraegyesítésére.



Erre a feladatra figyelmeztet örök mementóként a képen látható, golyók által meggyalázott Trianon-kereszt, amely 1990 elõtt Kõszeg határában a lõgyakorlatok cinikus célpontjaként szolgált.



A filmben közismert színészek, énekesek, közéleti személyiségek, valamint a magyar életérzést kifejezõ Kormorán együttes közremûködésével, klasszikus és kortárs költõk, írók, tudósok, politikusok gondolatait idézzük fel.



Nemeskürty István Mi történt velünk? címû könyvében idézi a közelmúltból azt a magyar politikai vezetõt, aki felszólította népét: "Tanuljunk meg kicsinek lenni." Erre a Tanár úr válasza: "Csakhogy mi nem kicsinyek vagyunk. Hanem csonkák! Ne tûrjük, hogy tovább csonkítsanak. Merjünk nagyok lenni!"